Regels voor strategische autonomie voor handel in Europese regio’s (STARTER)

Het doel van dit Europese onderzoeksproject is om een analyse uit te voeren van de regionale effecten die voortvloeien uit scenario’s met betrekking tot Open Strategische Autonomie. Dit omvat het onderzoeken van de impact van diversificatiebenchmarks voor strategische grondstoffen zoals uiteengezet in de Wet Kritieke Grondstoffen van de Europese Unie. Het project is ook gericht op het beoordelen van de regionale effecten die voortvloeien uit concessies in vrijhandelsovereenkomsten, met name die welke bijdragen aan diversificatiedoelstellingen voor strategische grondstoffen.

Daarnaast wil het onderzoeksproject exogene schokken omzetten in beleidsaanbevelingen en casestudies per regionale sector uitvoeren om de effecten van deze scenario’s grondig te analyseren, rekening houdend met endogene kenmerken, beleidsmaatregelen en industriële omstandigheden.